12. klassi TUTIPÄEV🎈🧸🎈

Karges kevadises õhus toimus teisipäeval, 16. aprillil abiturientide meeleolukas mänguline tutipäev.

11. klassi korraldajate meeskond oli ettevalmistanud mitmekülgse päeva, kus 12. klass oli jagatud meeskondandeks, mis kandsid väga põnevaid nimesid: Pliiatsihammaste punt, Kleepuv Konnakarikaklubi, Krevetikarnevali Kambake, Lennukartulite Liit, Pudingupommitajate Punt, Hambaharja Haldjate Hõim ja Saatanlikud Supipotid.

Need samad meeskonnad läbisid õpetajatega fotoorienteerumise, sportlikud mängud õues, mille kohta eeskuju võeti Erasmus+ õppekäigult Baskimaalt( meeskondlik topsimäng, kotishüpped, kotikandmine ja köievedu). Meeskonniti sai ära arvata ja kaasa laulda laule ning selgeks sai ka see kui hästi 12. klass oma klassikaaslasi ja õpetajaid tunneb.

Päeva lõpus tänas 12. klass õpetajaid-töötajaid!

Edukat ja töö- ning tulemusterohket eksamiaega, head abituriendid!

Kohtumine Liina Vagulaga

2024. aasta veebruari lõpus selgusid Eesti Lastekirjanduse Keskuse, ajakirja Täheke ja kirjastuse Tänapäev lastejutuvõistluse „Minu esimene raamat” võitjad. Esikoha pälvis meie naabruses oleva Tilsi põhikooli õppealajuhataja, eesti keele ja kirjanduse õpetaja Liina Vagula käsikiri „Kingitus südamest”.

Emakeelenädala raames, 13. märtsil 2024 oli 1. klassi õpilastel võimalik kohtuda võistluse võitja Liina Vagulaga ja kuulata haruldase võimalusena esimestena ühte peatükki veel avaldamata raamatust. Liina rääkis õpilastele oma elu huntkriimsilmalikust üheksast ametist. Saadi teada, kuidas üks raamat valmib, mis on fantaasia ja kes on illustraator,  kuidas saada heaks kirjutajaks või üldse tõeliselt heaks tegijaks mistahes elualal. Kirjanik soovitas, et tuleb lihtsalt nagu Käsna-Kalle kõik teadmised endasse talletada ja muidugi palju lugeda. Loodetavasti ilmub Liina Vagula raamat „Kingitus südamest” peagi, et saaksime seda lugeda. Praegu tegeleb kirjastus raamatule illustraatori leidmisega. Tunni lõpus proovisid 1. klassi õpilased ise kuuldud lugu illustreerida.

7.­–9. klassi õpilasted kohtusid samal päeval Liina Vagulaga aulatunnis.  Liina Vagula on kirjutanud praeguseks kolm noorteraamatut. Romaan „Keegi teine” saavutas 2017. aastal kirjastuse Tänapäev noortejuttude võistlusel teise koha. Raamat „Täiusliku elu hind” leidis 2020. aastal kirjastuse Tänapäev ja Eesti Lastekirjanduse Keskuse noorteromaani võistlusel äramärkimist. Kolmas noorteromaan „Lenda, vaba lind” pälvis 2023. aastal samal konkursil kolmanda koha. Liina Vagula on varasemalt veel avaldanud kogumikud „Kirjad emale”, „Kirjad isale” ja luuleraamatu „100 tundevarjundit”.

Kolmanda kooliastme õpilased said kohtumiselt Liina Vagulaga vihjeid, kuhu saata sahtlisse kirjutatud luuletused. Üks võimalustest on avaldada oma loomingut noorte kirjandusajakirjas Värske Rõhk. Huvi korral leiab informatsiooni Instagrammist ja Facebookist. Samuti võiks julgelt osaleda kõikvõimalikel konkurssidel.

Täname õpetaja Ene Kärge, kes meile kirjaniku külla kutsus.

Ruth Toots

Kohtumine lastekirjaniku Grethe Rõõmuga

15. märtsil 2024 oli kooli aula otsast otsani rõõmu ja saginat täis. Saadi kätte teise trimestri tunnustused ja tänukirjad ning sellele järgnes kohtumine Võrumaa laste- ja noorsookirjaniku Grethe Rõõmuga. Seekord olid kuulajateks 2.–5. klasside õpilased ja mõned huvilised 6. klassidest. Kohe alustuseks küsis Grethe õpilastelt, et kas teha igav või lõbus raamatutuvtustus. Muidugi polnud kohtumisel igavusest jälgegi! Kuulajad kaasati kohe aktiivsesse mõttetöösse ja liikumismängudesse.  Grethe tutvustas oma kõige uuemat lasteraamatut „Ruudi, Tuula ja hambahaldjas”, luges raamatust ette mitmed lõigud ning rääkis raamatu saamisloost. Hambahaldjate lugusid jutustasid nii Grethe kui ka õpilased.  „Oled sa kunagi õhku näinud?”, küsis kirjanik. „Kuigi me seda ei näe, on see ometi olemas. Nii on ka hambahaldjad olemas”. Samuti õnnenööbid, mis on kunstnik Kerli Toom teiste vahvate piltide kõrval Grethe Rõõmu uude lasteraamatusse joonistanud. 

Kuulsime õpilastelt väga ägedaid hambahaldja lugusid ja asjalikke küsimusi. Kel huvi, saab neid lugeda kirjaniku Facebooki konto Kirjanik Grtehe Rõõm 15. märtsi postitusest. Parimate küsimuste eest jagas Grethe kuulajatele mõned Lohe Lembitu sünnipäevakalendrid. Vaieldamatult asjalikum küsimus kirjanikule oli: „Kas sa oled oma raamatute kirjutamisest midagi õppinud?”

Kuulajad said veel teada, et Grethel on kodus neli koera, kaks poni ja kanad. Tal on neli last ja mees, kes käib ka koolis – Võru Kreutzwaldi Koolis. Tagasihoidlikkusest jättis Grethe ütlemata, et tema mees ei käi seal lihtsalt niisama, vaid on Võru Kreutzwaldi Kooli direktor. Grethe on ka fotograaf ja tal on oma stuudio. 

Grethe Rõõmu raamat „Kaarnapuu” sai hiljuti tiitli „Hea noorteraamat 2023”, mille andsid välja Eesti Lastekirjanduse Keskus koos Eesti Lastekaitse Liidu ja Eesti raamatukogudega.  See on suur tunnustus, mille üle on põhjust kirjanikul uhke olla. Suurim kingitus kirjanikule on kindlasti see, kui tema raamatuid  loetakse. Loe sinagi!

Tulge laenutama varasemaid Grethe Rõõmu raamatuid „Lohe Lembitu lood” (kaks osa) ja „Tähtraamatu tagasitulek”.   „Ruudi, Tuula ja hambahaldjas” ning „Kaarnapuu”, mida kohtumisel tutvustati ja mis jõuab peagi meie kooliraamatukokku.

Uute kohtumisteni Grethe ja tema raamatutega.

Ruth Toots

Õpilasvarjutamine

Hea 9. klassi õpilane!


Sul on suurepärane võimalus veeta üks päev meie kooli gümnasisti kõrval, käia koos temaga tundides ja osaleda koolielus. Nii saad parema ettekujutuse, milline näeb välja edasiõppimine Parksepa Keskkoolis.


Kuidas õpilasvarjuks tulla?

1. Õpilasel tuleb registreeruda hiljemalt 3. märtsiks siin: http://bit.ly/opilasvarjutamine24

2. Meie kool saadab Sulle kinnituse kokkulepitud õpilasvarjutamise kuupäevaga ja teavitab õpilasvarjutamisest Sinu kooli.

3. Kokkulepitud päeval ootab Sind ees: 

      * „oma“ gümnasist, kes organiseerib Sinu koolipäeva;

      * põnevad kohtumised teiste õpilaste, õpetajate ja koolitöötajatega;

      * osalemine tundides ja koolielus;

      * tutvumine koolimajaga;

      * kasulikud nõuanded ja vastused tekkinud küsimustele õpilaselt, kes on igapäevaselt selles keskkonnas.


Õpilasvarjutamine toimub 18.–22. märtsini 2024. a.

Õpilasvarjutamise nädalast võtavad osa ka Võru Gümnaasium, Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskus, Värska Gümnaasium, Antsla Gümnaasium ja Vastseliina Gümnaasium.


Kui Sul on õpilasvarjutamise kohta küsimusi, siis võtta ühendust:

Parksepa Keskkool: anneli.plado@parksepa.werro.ee 

EESTI VABARIIGI 106. AASTAPÄEVALE PÜHENDATUD AKTUSED

Käesolevat pidunädalat saatis kolm aktust- kõik oma näoga.

Aktused avas tervituskõnega kooli direktor Aigi Sikkal.

1.-4. klassi aktust ilmestas 3. klassi sõnaline etteaste, mille õpetaja Liia Luik kenasti kokku oli seadnud. Laulsid solistid ja esinesid klassid, koorid. Laulud oli selgeks õpetanud õpetaja, Võru valla noorsootöö edendaja 2024 Endla Kersman. Peo etteasteid juhatasid sisse 4.a klassi õpilased Kätriin- Karoliine Kindsiveer ja Kretel Raudsepp.

Hoogu ja pidulikkust lisasid väikesed ja suured rahvatantsijad, keda juhendavad Võru valla aukodanik 2024 Helle Liloson ja Airi Pütsep.

5.-9. klassi aktusel kandis ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Andrese kõne endas väga ilusat mõtet, kus ta lausus: riik algab teist, teie õppimisest, suhtumisest, käitumisest!

Ettasted juhtasid sisse 9. kl õpilased Karin Kivi ja Liisa Parmask.

Mõlemad aktused lõppesid ühislaulmisega.

Gümnaasiumi aktusel tegi suurepärase ettekande külaline Võrumaa Kaitseliidust, malevapealik VAIDO SISKA, kes kõneles noortele lihtsas ja ilusas keeles kui hea on Eestimaal elada ja milline väärtus on vabadus. Kõne lõpus andis ta kooli direktorile üle kingituse- Manifest Eestimaa rahvastele ja tegi sissekande kooli külaliste raamatusse.

Õpetaja Silja Otsar korraldas aktuse teises pooles meeliülendava minilaulupeo, kus kogu gümnaasiumi õpilaskond ja õpetajad, koolitöötajad saalis said tõelise pidutunde osaliseks.

SUUR TÄNU KÕIKIDELE, KES PIDUPÄEVA OMA PANUSE ANDSID!

ELAGU EESTI!

Vastlapäev

12.veebruaril 2024 toimus Parksepa Keskkooli vastlapäev Haanjas. Toimusid teatevõistlused, pikima liu võistlus kelkudel ja suusatamine imelistel suusaradadel.

12. KL ÕPPEKÄIK RIIGIKOKKU

Kolmapäeval, 24. jaanuaril 2024 külastas 12. klass õpetaja Andres Breidaksi eestvedamisel riigikogu.

Meid võttis vastu Mait Klaassen, kes näitas maja, kõneles noortega tunnikese päevakajalistel teemadel ja vastas noorte küsimustele.

Kuulati-vaadati riigikogu infotundi, roniti Pika Hermanni torni, kust avanes vaade Tallinnale.

Päeva lõpetas ringkäik vanalinnas.

Õpioskuste talgud

Kolmapäeval, 24. jaanuaril 2024 toimus 5. klasside õpioskuste talgute maakondlik eelvoor. 5-liikmelised meeskonnad lahendasid ülesandeid Desmose keskkonna kaudu. Meie kooli meeskonda kuulusid Tuuli Jõgeva, Karmen Käär, Sirli Tasso ja Marcus Küttis. Õpilased tegutsesid meeskonnana ja üksteist toetades ning tööprotsessi analüüsides lahendasid väga eriilmelisi ülesandeid. Ülesannete lahendamisel tuli kasutada oma nutikust ja otsida vastuseid internetiallikatest. Kompleksülesanne sisaldas ka praktilist katset. Õpilaste ülesandeks oli samaaegselt ülesannete lahendamisega koostada ka poster, mis annaks ülevaate grupi tööprotsessist ja ka sellest, mida koos õpiti ja teada saadi.

Iga kogemus on kasulik, kui sellest on võimalik õppida.

NUPUTA piirkondlik voor

30.11.2023 toimus piirkondlik NUPUTA võistlus. Matemaatikateadmisi panid proovile 5. ja 6. klasside neljaliikmelised võistkonnad (võistkondi kokku 22) ja 7. klasside kolmeliikmelised võistkonnad (võistkondi kokku 12).   


Meie kooli 5. ja 6. klassi võistkonda kuulusid Tuuli Jõgeva, Karmen Käär, Liis Kärbla ja Kaspar Jaaska ning 7. klassi võistkonda Roland Käär, Kerdo Murde ja Laura Potter. Mõlemad kooli võistkonnad saavutasid väga tubli III koha.


Õpilasi juhendasid õpetajad Ülle Noppel ja Anneli Tambets

8. klassi KIK-i õppeprogramm Räpina Aianduskoolis

8. klassi õpilased võtsid 5. detsembril 2023 suuna Räpina Aianduskooli, kus osalesid KIK-i õppeprogrammist "Mikromatk õite ja viljade maailma". See haarav väljasõit oli tihedalt seotud bioloogia teemaga "Õis ja vili". Praktiline tegevus on alati parim viis teemade mõistmiseks ja õpilastel avanes suurepärane võimalus uurida binokulaari abil mitmesuguseid õisi, süveneda õite struktuuri ning laiendada oma teadmisi taimede paljunemisest.

Viljade ja seemnete töölehe täitmisel aitasid õpilasi lauad, kuhu oli välja pandud erinevad viljad, seemned ja taimede pildid. Õpilaste ülesandeks oli määratleda viljatüüpe: mari, kaun, õunvili, kupar, kõdrake, seemnis, teris, kukkurvili, pähklike, pähkel ja luuvili. Lisaks oli võimalus puhastada mõningaid vilju, et sealt seemneid kätte saada. Õppeprogrammi lõpus anti igale osalejale kaasa üks vili, mida kohe nautida - mõnus kodumaine õun.

Boonusena said õpilased võimaluse tutvuda koolimaja ja õppekasvuhoonega, kus avanes võimalus külastada muuhulgas lillekasvatusruumi ja maastikuehituse halli. Samuti anti ülevaade erialadest, mida aianduskoolis õppida saab – aednik, florist, keskkonnaspetsialist, maastikuehitaja ja tekstiilikäsitööline. 

Räpina Aianduskooli külastus oli haarav ja hariv, avardades õpilaste arusaama taimede bioloogiast. 

Õppekäiku toetas Keskkonnainvesteeringute keskus (KIK).

JÕULUAEG KOOLIS ON ALANUD❄️❄️❄️

🎅Tänasel, traditsioonilisel advendihommikul tantsisid sisehoovis päkapikud, süütasime küünlad, mille õpilasesindus klassidele koos heade soovidega üle andis ja sõime piparkooki. Jõuluvalgus klassides loob hubast meeleolu kogu detsembrikuu vältel.

Täna saab alguse ka klasside kaunistamise nädal.

Ilusat jõuluootust kogu kooliperele!

HARIDUSFESTIL

Reedel, 24. novembril 2023 Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskuses toimunud Võrumaa HaridusFestil tutvustasime Parksepa Keskkooli meie tulevastele gümnasistidele.

Meeskonda kuulusid Brent Piigli, Alina Nagibina, Claudia Mokrik, õpetaja Andres Breidaks, huvijuht Airi Pütsep ja direktor Aigi Sikkal.

Fotod Airi Pütsep ja Marta Kaiv

Projekt "Peakokad koolis“

Parksepa Keskkooli 8. klassi õpilased osalesid 22. novembril 2023 projektis "Peakokad koolis". Projekt on Eesti Peakokkade Ühenduse ja Maaeluministeeriumi koostöös sündinud projekt, mille käigus Eesti peakokad külastavad põhikoole kõikjal Eestis.

Peakokad viivad läbi kokandustunde 6.–9. klassi õpilastele ja kokkavad koos lastega ning tutvustavad toiduvalmistamise põhitõdesid. Projekti eesmärk on koolitada noori inimesi selleks, et kokkamine oleks lihtne, maitsev ja hea.

Õpilased vaatasid enne toiduvalmistamist projekti käigus valminud lühifilmi “Eesti toidu lugu 19. sajandist kuni tänapäevani” ja videoklippi "Toiduohutuse viis võtit" ehk “Köögis ohutult ja teadlikult”.

Meie kooli õpilaste kokkamist juhendas Tallinna Teeninduskooli peakokk Veronika Eesmann. Koos õpilastega valmis kõrvitsapüreesupp, kerge kana-värskekapsahautis ja kummelimaitseline panna cotta marjadega. 

Fotod Mariina Kõrs 

VÕRU VALLA SÄDEINIMESED

AASTA EDUKAS ESINEJA 2023

Eilsel rõõmsal reedel, 24. novembril 2023 tunnustas Võru vald oma sädeinimesi.

Parksepa Keskkool võib uhke olla, et AASTA EDUKA ESINEJA tiitel tuli meie kooli noorteansamblile KROKS!

Rõõmustame koos Laura, Braiani, Oti ja Rasmusega - see tähendab Kroksiga ja õpetaja ENDLA KERSMANIGA, kes on noorte juhendaja!

SIIRAS ja SUUR TÄNU märkajatele!

Kohtume Kroksiga laval!

PALJU- PALJU ÕNNE!!!

📷 Airi Pütsep

KADRISANDID

Reedel, 24. novembril 2023 liikusid koolimajas ringi kadrisandid, kes laulsid, tantsisid, küsisid mõistatusi, uurisid lugemisoskust. Nagu korralikule sandile kombeks, sooviti karja- ja viljaõnne ning peretütrele rikkaid kosilasi. Kui kadrisandike vihjas oma jutuga, et soovib karaskit, vorsti- või lihatükikest, siis andideks saadi juur- ja puuvilju, kommi ning küpsiseid.

Kõik 1. klassi kadrisandid olid rõõmsad saadud andide üle.

Lisaks Parksepa koolile käisid sandid ka Parksepa lasteaias.

SUUR TÄNU kadriema Enele, kes väikesed kadrikesed rea peale sättis!

📷 Raina Karu

Jäätmetekke vähendamise nädal

20.26. novembril 2023 toimub üleeuroopaline jäätmetekke vähendamise nädal, mille raames kutsutakse inimesi üles jäätmeteket vältima ja ressursse mõistlikult kasutama. Tänavu on teemaks "pakend". Sellega seoses said 4. 7. klassi õpilased 20. novembril osaleda Keskkonnaameti aktiivõppeprogrammis "Jäätmed ringlusesse!", mida juhtis Keskkonnaameti keskkonnateadlikkuse spetsialist Helen Kivisild. Töötoas tutvustati õpilastele ringmajanduse põhimõtet ja rõhutati, et prügilasse ladestamine tähendab materjali raiskamist ning see pole soovitatav viis prügiga ümber käimiseks. Lisaks räägiti jäätmete põletamisest, materjalide ringlusse võtust, jäätmete liigiti kogumisest ja sellest, et kõige keskkonnasõbralikum on muuta tarbimiskäitumist ning vähendada jäätmeid. Õpilased tegutsesid ka ise - laual oli suur kast prügiga, mille nad pidid sorteerima seitsmesse konteinerisse. Kui midagi läks valesti, siis arutleti selle üle koos. Lapsed nägid ka humoorikas võtmes koostatud õppevideoid, mis kujutasid plastpudeli teekonda spordiriiete valmistamiseni ja plekkpurgi teekonda autotööstusesse. 

Sel nädalal on koolimaja seintel ka plakatid ringmajanduse ja prügi sorteerimise kohta ning QR-koodid, mis juhatavad prügi sorteerimise mängudeni.

Parksepa Keskkooli TEADUSPÄEV 7.9. klassi õpilastele 

Novembrikuus tähistatakse ülemaailmset teaduspäeva ja sellega seoses toimus

14. novembril 2023 Parksepa Keskkoolis põhikooli kolmandale kooliastmele teistmoodi koolipäev kui muidu.


Moodustati 12 neljaliikmelist segavõistkonda ja läbi tuli teha nelja töötoa ülesanded, mis nõudsid head meeskonnatööd, loodusteaduslikku lähenemist ning loogilist mõtlemist. Aega mõtlemiseks ja meisterdamiseks oli ühes töötoas 30 minutit ning lõpus toimus võistlus.


Ühes töötoas tuli matemaatilist mõtlemist kasutades leida nipp, kuidas loendada punkte, mida oli ühel plakatil tuhandeid. Täpse punktidearvu sai võistkond ORBIKUD koosseisus Ralf Kuusemets, Marcus Kindsigo, Liiset Abel, Eliise Pärna.


Teises töötoas oli ülesandeks ehitada võimalikult suurt vedelikuhulka kandev paat jälgides kindlaid reegleid. Suurimat veekogust (450 ml) suutis kanda võistkond MÕLO (Richard Eesmaa, Sofija Markova, Marten Verner Misnik, Kevin Kenk) laevuke.


Kolmandas töötoas pidi ehitama käsihaaratsi, millega saaks 70 cm kauguselt kummist vanniloomi ämbrisse tõsta. 10 vannilooma tõstis haaratsiga kõige kiiremini (25 sekundiga) ämbrisse võistkond PÄÄSUKE (Brandon Ootsing, Toomas Plakso, Joonas-Martin Saar, Tanel Plakso).


Neljandas töötoas oli etteantud vahenditega vaja ehitada võimalikult kõrge torn, mille otsas püsiks vahtplastkuulike. Kõrgeima torni - 136 cm - ehitas võistkond AARB koosseisus Anette Sidorov, Adrian Asik, Ralf Alla, Berta Tsirk. 


Tore oli see, et võistkondade liikmed tegid omavahel koostööd ja pingutasid ühise eesmärgi nimel. Arutati, mis oleks võimalik parim lahendus ülesande täitmiseks ja milline plaan ei toimi. Põnevust lisasid võistlusmomendid iga töötoa lõpus.


Vaata teaduspäeva pildialbumit!


Teaduspäeva eestvedaja oli õpetaja Tiina Asi.


Töötubade juhendajad: Helje Jaarma, Anneli Tambets, Šeila Mündi, Mariina Kõrs, Ülle Noppel, Antti Leppik, Anžela Kuldmets, Tiina Asi.


Suur tänu töötubade ettevalmistuseks vajalike vahendite hankijatele õpetaja Kaido Kaasile ja majandusjuhataja Üllar Plangile.

STIILINÄDAL

Otsustasime korraldada stiilinädala, kuna uurimistöö tähtaeg oli lähenemas ja me ei tahtnud oma tööks teha midagi igavat. Otsisime ja mõtlesime teha midagi, millest saaks osa võtta terve kool ja peaaegu kohe tuli pähe stiilinädal. See oli hea valik, kuna seda on korraldatud meie koolis ka varasematel aastatel ja see on alati olnud lahe ja huvitav. Meie stiilinädala teemad valisime nii, et need oleks huvitavad tervele koolile ja et temaatiliselt riietumine ei oleks liiga pingeline. Meie rõõmuks võttis nädalast osa rohkem õpilasi kui me arvasime ning väga tore oli näha teemakohaselt riietunud õpilasi ja õpetajaid.

Krislin Sõlg
Stiilinädala korraldaja

ISADEPÄEVA ÕHTU

Pildimeenutusi kolmapäevasest isadepäeva õhtust...

JUTUVESTMISE HOMMIK PARKSEPA NOORTEMAJAS


Pimedapoolne sompus novembrikuu on parim aeg, et kuulata huvitavaid lugusid õdusas miljöös...

Nii mööduski meil kolmapäeva hommik  jutuvestja ENA METSa seltsis, kes rääkis põhikooli ja gümnaasiumi noortele lugusid elust enesest, et tuua läbi nende noorteni olulisi väärtusi  ja neile elamis- ja 

avastamisjulgust ellu kaasa anda.


SUUR AITÄH, ENA!

Tänusõnad kuuluvad ka lahkele Parksepa noortemaja perenaisele Monikale.

ERR-i meediapädevuse projekt "Meediataip"

Teisipäeval jagas 9.-12. klassile meediatarkusi Eesti Rahvusringhäälingu Võrumaa korrespondent Mirjam Mõttus.

PARKSEPA KESKKOOL 148 - KOOLI SÜNNIPÄEV

1. PÄEV

Päev algas magusalt - õpilasesinduse liikmed tervitasid kooli saabujaid fuajees ja pakkusid kogu kooliperele kommi.

Pärast 1. tundi algas QR-koodi jaht kooliteemalistele küsimustele, mis kestab kogu nädala.

Gümnaasiumiaste sai soovi korral tantsuvahetundi pidada ja päikselisel pärastlõunal lendlesid õhus maagilised seebimullid.

Aitäh kõigile, kes tänase päeva õnnestumisele kaasa aitasid!

2. PÄEV - TORDIPÄEV

Täna kaunistasid kõik klassid oma tordi, mille pärast üheskoos ära sõid.

Saali võlus õhupalliseks õpilasesindus.

3. PÄEV

Tulenevalt kooli lipuvärvidest olime täna valge-rohelised.

Vahetundidel sai tantsida ja esines koolibänd Kroks.

4. ja 5. PÄEV

Neljapäeval oli mängude päev- vahetunnid olid sisustatud mängimisega. Õpetaja Diana tunnis joonistati koolile sünnipäevakaarte.

Reedel tipnes kooli sünnipäevanädal õpilasesinduse kohvikuga ja aulas sai vaadata klippe Parksepa Parksepa Keskkooli elust läbi aegade.

Nii nagu ikka sünnipäevale kombeks, võib juhtuda ka üllatusi- meil sedamoodi läkski, külla saabusid vilistlased Marta, Gerda ja Nele.

4. klasside ettelugemise võistlus

Traditsiooniliselt toimus oktoobris, ettelugemise kuul, meie koolis 4. klassi ettelugemise võistlus. Sel aastal osalesid võistlusel kõik 4.a klassi õpilased. Loeti Eno Raua raamatut „Ninatark muna”. Selgitati välja klassi parimad lugejad: Kretel, Eliise Marii, Helina, Annaliisa, Liise-Loreen, Kätriin ning käidi lugemis- ja esinemisoskust harjutamas, ette lugemas,  2., 3. ja 4.b klassides.

11. oktoobril 2023 toimus Võrumaa Keskraamatukogu lasteosakonnas 28. korda Võru maakonna koolide 4. klasside ettelugemise võistlus. Üleriigilise võistluse Võru maakonna voorus lugesid  Võru maakonna üheksa kooli 4. klasside 25 parimat lugejat üksteisele ette tänavuse juubilari Eno Raua proosalugusid. Kõige populaarsem raamat oli „Kukest ja kurest, konnast ja karust”. Lugu „Kalkuni viha” loeti kahel korral ja lugu „Hiir, kass ja kõrvits” koguni kolmel korral. 

Parksepa Keskkooli esindasid maakondlikul võistlusel väga tublilt kolm 4.a klassi õpilast, kes lugesid lugusid Eno Raua raamatust „Ninatark muna”. Eliise Marii Mikson luges lugu „Õnnetus ongi käes” ja pälvis selge häälega esineja eripreemia. Annaliisa Pisarenko luges loo „Hiirega kimpus” ja sai loo mõtte edastaja preemia.  Liise-Loreen Kuusik loetud „Jõgi suitseb” pälvis  näitlejapreemia.

Võru Keskraamatukogu lasteosakonna raamatukoguhoidjatest koosnev žürii andis tasavägises võistluses välja ühe esikoha, kaks teist ning kaks kolmandat kohta. Eripreemiad jagati välja viis, neist kolm pälvisid meie kooli 4.a klassi tublid ettelugejad.  

Kiidan kõiki tublisid 4.a klassi lugejaid ja õpetaja Mailit, kes on oskuslikult oma klassi õpilased vahvate raamatuteni ja püsiva lugemisharjumuseni juhatanud!

Head ettelugemise kuu jätku!

Ruth Toots - raamatukogujuhataja

VIII laste liikluskonverents "Liikle ja liigu ohutult" õpetas lastele liiklusohutust.

4. oktoobril toimus Eesti Maanteemuuseumis järjekorras VIII laste liikluskonverents, mis  keskendus ohutule liiklemisele ja liikumisele ning kus lapsed said väärtuslikke teadmisi ja kogemusi liiklusohutusest. 

Konverents algas huvitava ülevaatega liikluse ajaloost, võrreldes kunagist liiklemist hobuste ja autodega. Osalejad said ülevaate, kuidas liiklus on aja jooksul muutunud.

Politse- ja piirivalve ameti esindajad rääkisid lastele liikleja turvavarustusest ja selle õigest kasutamisest. Lapsed said ka ülevaate olulistest liiklusreeglitest ning rõhutati nende tähtsust meie igapäevaelus.

Ettekandes "Oled sa tont või inimene" tutvustati konverentsil osalejatele, millal, kuidas ja miks kasutada helkurit.

Tartu Ülikooli Muuseumi Hull Teadlane rõhutas, kuidas kõrvalised tegevused võivad hajutada juhi tähelepanu ja mõjutada reaktsioonikiirust liikluses.

Päeva teises pooles jagunesid õpilased töötubadesse, kus kinnistati teadmisi läbi praktiliste tegevuste.

Meie koolist osalesid konverentsil III klassi õpilased Loore Palm, Triin Tuul, Robin Niilo, Martin Mattis, Karl-Oskar Liiv, Robin Jõgeva-Flo, Õpetaja Liia Luik ja lapsevanem Tõnu Niilo.

ELO õppe- ja motivatsioonipäev

Meie kooli kõige nooremad ELO liikmed (2. ja 3. klassi õpilased) alustasid uue hooaja tegevusi reedel, 22. septembril rabaretkega Valgesoos. 

Nautisime kalendrisuve viimast päikeselist päeva teadmisi täiendades, matkates ja jõhvikaid korjates. Hästi õnnestus ka eesti keele ja matemaatika töölehtede täitmine.

Oli väga tore päev!

Laulu- ja tantsupeo tänusündmus

Ütlesime täna AITÄH meie tublidele õpilastele ja juhendajatele, saatjatele, kes osalesid suvisel noorte laulu- ja tantsupeol" Püha on maa".

Peol käis pea 100 noort, keda juhendasid muusikaõpetajad Endla ja Silja ning tantsuõpetajad Helle ja Airi. Suur tänu juhendajate toimekatele abilistele: Annelid, Leiu, Ene, Maili, Tiina, Heidi, Kaidur, Kaire ja Sveta.

Järgmine pidu toimub juba kahe aasta pärast, 2025!

 

Haridusasutuste arendusprogramm

29. augustil 2023 osales õpetajate töörühm haridusasutuste arendusprogrammi teisel seminaril Tartus. Päev oli väga tegus - täis huvitavaid arutelusid ja rühmatöid. Osalejad said võimaluse jagada oma kogemusi ja planeerida järgmiseid samme ning kuulata teiste programmis osalevate koolimeeskondade mõtteid.



Õpetajad õpivad

28. augustil 2023 osalesid Parksepa Keskkooli õpetajad koolitusel "Märkamisest toe rakendamiseni: kuidas täita õpilase individuaalse arengu jälgimise kaarti?" 


Koolitajad olid Kristi Jakobson ja Kristina Kutsar.

Täname ERILO koolitused!