Metsalaager

Parksepa Keskkooli viieteistkümnel 6.-8. klassi õpilastel avanes võimalus osaleda õppelaagris, mis toimus 09.06 - 11.06/2023, Pikakannus. Laagri tegevus oli suunatud metsas ellu jäämisele väheste abivahenditega. Osalised said õppida kuidas ehitada varjualust ja püünist, punuda heinast köit ja teha lõket. Lisaks sellele toimus ka päevane matk Paidra järve äärde. Laager oli kindlasti natukene ekstreemne, aga selle eest meeldejääv ja hea kogemus. Laagri aitasid läbi viia Kaisa ja Tõnu Niilo. 

Projekti Tegevusi toetas Võru vald läbi noorte omaalgatuse toetuse.

Marion Niido 

Projektiidee autorid ja elluviijad olid Karola Kull ja Marion Niido! Koostöö entusiastlike noortega kelle silmis on säde ja südames elurõõm on puhas võit. Aitäh teile! 

Juhendaja: õp Heidi Kukk


Klassipuu istutamine

9. juunil 2023 istutas 1.klass klassijuhataja Helle Lilosoniga oma klassipuuks sammasõunapuu "Elina".  Jääme põnevusega esimesi vilju ootama.

Keskkonnapäev Parksepa Keskkoolis

5. juunil 2023 toimunud Keskkonnapäeval said Parksepa Keskkooli 6.-8. ja 10.-11. klasside õpilased osaleda temaatilistes töötubades. Valikus oli kaheksa töötuba, mille hulgast igaüks sai valida endale meelepärasemad. Kanariku järve ääres tegutses Keskkonnaameti töötuba, kus sai uurida vee-elustikku, koolimajas sai proovida kätt õmblemises ja meisterdada endale keskkonaasäästlik puuviljakott, saada keskkonnaalaseid teadmisi mängides Kliimakooli kaardimängu, uurida elurikkust kooli ümbruses, mängida tarbimisharjumusi käsitlevat õppemängu “Kus on elu säästlikum ja mõistlikum?” võrreldes erinevaid kodumajapidamisi. Lisaks oli kooli aulas töötuba, kus mobiilses põgenemismängus “Greta jüngrid” keskenduti kliimamuutustest tulenevatele keskkonnaprobleemidele nii Eestis kui globaalsel tasandil. Rollimängus "Roheootus" oli õpilastel võimalik kehastuda Rohevabariigi kodanikeks, kes erinevatel elualadel töötades püüavad vastu astuda roheenergeetikale üleminekuga seotud ressursinappuse väljakutsetele. Savimaja töötoas said õpilased proovida keskkonna- ja tervisesõbraliku ehitusmaterjali töökindlust - ehitati maja mudelid. Maja valmimist ja elamiskõlblikkust tähistas taastuvenergia abil laelambi süttimine.

Aitäh kõigile osalejatele!

Suur tänu töötubade läbiviijatele ja abilistele!


Heidi Kukk

9.klassi tutipäev

Pärast mängulisi hommikutunde kroonis 9. klass sel päeval õpetajaid...

Peastarvutamise võistlus "Mina oskan"

26. mail 2023 toimus Võru maakonna 1.- 4. klasside peastarvutamise võistlus "Mina oskan", kus osales kokku üle 160 õpilase. Võistlus toimus veebi teel keskkonnas 99.math.com ja kooli igast klassist sai osaleda kolm õpilast. Võistlusel oli kaks vooru: eelvoorust pääsesid 10 parimat edasi finaalvooru.

 

1. klassi võistlusel osales kokku 34 õpilast. Meie kooli esindasid Eliise Schenk, Anette Pirnpuu ja Mark Luukas Mikson. Tüdrukud pääsesid ka finaalmängu, kus Eliise saavutas 4. koha ja Anette 6. koha.

 

2. klassi võistlusel osales kokku 46 õpilast ja meie kooli esindasid Robin Jõgeva-Flo, Kregor Jõela ja Jette Konts. Kõik pääsesid ka finaalmängu, mille tulemused olid järgmised: Kregor 8. koht, Robin 9. koht ja Jette 10. koht.

 

3. klassi võistlusel oli maakonnas osalejaid kokku 45. Meie kooli 3.a klassi esindasid Mia Mall Haljend, Hugo Park ja Laura Haak ning 3.b klassi esindasid Sten Topp ja Ranel Kitsik. Sel korral ükski meie kolmanda klassi õpilastest finaalmängu ei pääsenud.

 

4. klassi võistlusel oli osalejaid 38 ja meie kooli esindasid Tuuli Jõgeva, Karmen Käär ja Sirli Tasso. Karmen pääses finaalmängu, kus ta saavutas 4. koha.

 

Kõik osalenud õpilased olid väga tublid. Suur aitäh teile!


Õpilasi juhendasid õpetajad Helle Liloson, Liia Luik, Maili Toom, Kirsten Veelmaa ja Mariina Kõrs – suur aitäh! 

Võistluse korraldusliku poole eest vastustas haridustehnoloog Šeila Mündi.


Animafestival

19. mail toimus Mustla rahvamajas Heino Parsi nimeline X animafestival, kuhu olid nomineeritud neli Parksepa Keskkooli õpilast enda tehtud animatsioonidega: “Hommikune töö kuld, õhtune muld” - Hugo Park (3. klass), “Kus saun, seal eestlased” - Isabella Runtal (4. klass), “Pane suu kinni, muidu süda jahtub ära!” - Laura Potter (6.klass) ja “Nõela heinakuhjast leidmine teeb meistriks” - Kerdo Murde (6. klass).

Üritus algas rahvamajas festivali avamisega ning sealt liikusime edasi Tarvastu muuseumisse, kus avati pidulikult Heino Parsi nimeline muuseumituba. 

Edasi oli kavas Animakooli töötuba, kus pidime tegema operaator Kõpsu-teemalise animatsiooni. Parksepa Keskkooli nominentide animatsioon kandis nime “Kõps ümber maailma”.

Päev lõppes nominentide ja laureaatide autasustamisega, kus oma vanuserühmas sai laureaadi tiitli Kerdo Murde tööga “Nõela heinakuhjast leidmine teeb meistriks”. Autasustamist saab järelvaadata Animafestivali lehel https://animafestival.ee/

Laura Potter 6. klass

Ajaloopäev

25.mail 2023 toimus Parksepa Keskkoolis ajaloopäev. Kokkuvõte päevast tuleb ehk hiljem. Loetlen siinjuures töötoad ja lisan mõned värsked pildid-videod (album loodetavasti täieneb, õpetajad-õpilased võiksid saata Anttile oma parimad klõpsud.) 

Töötoad: I - ilutuba, II - poomivõitlus, III - ajaloojaht, IV - sepp, V - vibukütid, VI - sulle-mulle, VII - ehete valmistamine, VIII - alkeemia, IX - ladina keel, X - tants, XI - nõid, XII -ajamasin.

Parksepa Keskkooli töövarjutamine Saksamaal

Parksepa Keskkooli kaks õpetajat ja kolm juhtkonna liiget osalesid 2.–5. maini 2023 Erasmus+ projekti „21. sajandi oskuste arendamine Parksepa Keskkoolis“ raames töövarjutamisel Maria Theresia gümnaasiumis Saksamaal Augsburgis. Töövarjutamise eesmärgiks oli tutvuda õppekorralduse ja koolieluga, et õpetamist ja koolikultuuri õpilaskesksemaks muuta, mis loob soodsad tingimused edasiseks arenguks ning omandada 21. sajandi oskuste õpetamiseks vajalikke teadmisi ja meetodeid. 

Nelja päeva jooksul külastati arvukalt ainetunde, kohtuti Maria Theresia gümnaasiumi juhtkonna ja õpetajatega, tutvuti kooli juhtimise, õppekorralduse ja hariduseluga Baierimaal.

Maria Theresia gümnaasium on suur, umbes 900 õpilase ja 80 õpetajaga kool, kus on klassid 5ndast 12ni. Koolis on kolm õppesuunda: keeled, loodus-tehnoloogia ja sotsiaal. Õpilased on pesaklassides ja õpetajad liiguvad. Huvitav on asjalolu, et koolis pole vahetunde. Tunnikella kõlades lähevad õpetajad järgmise klassi juurde. Ainult muusika, kunst, kehaline ja infotehnoloogia on ained, kus õpilased klassiruumi vahetavad. Vahetundideta õppepäev tähendab seda, et ükski tund ei välta 45 minutit – ühest klassist teise jõudmiseks kuluvad väärtuslikud minutid. Loomulikult õhkasid kõik õpetajad oma ainekabinettide järele, mida saaks asjakohaselt sisustada.

Koolipere on multikultuurne - majas võis kohata eri nahavärvi ja usutunnustega lapsi. Silt kooliukse kõrval kuulutab, et kool on rassismivaba ja täis julgust. Õpilased koolis on avatud ja suhtlemisaltid. Nad tundsid suurt huvi Eesti riigi ja koolielu vastu. 10. klassi õpilastele ja kooli juhtkonnale anti ülevaade hariduselust Eestis ning tutvustati Parksepa Keskkooli. Augsburgi kooli õpilastele ja õpetajatele avaldas muljet huvitegevuse lai spekter ning osakaal Parksepa koolis. 

Lisaks kooliga tutvumisele saime aimu ka piirkonna ajaloo- ja huviväärsustest. Meile korraldati giidiga linnatuur Augsburgis ja Münchenis, õnnestus külastada Ludwig II lossi Herrenchiemsee saarel. Augsburgis avaldas muljet 16. sajandil Jacob Fugger noorema rajatud linnaosa puudust kannatavatele Augsburgi kodanikele, mis on tänini kasutusel. Fuggerei 142 majas asuvates sotsiaalkorterites on ülimadal aastaüür  - 88 eurosenti, mis pole kerkinud viimase 500 aasta jooksul ☺.

Mai lõpus on oodata Maria Theresia gümnaasiumi kahe õpetaja külaskäiku Parksepa Keskkooli, mis algselt pidi aset leidma aprillis, kuid lükkus Saksamaa lennujaamatöötajate streigi tõttu edasi. On mida rääkida ja uurida. Koostöö peaks jätkuma sügisel 2023, kui õpirändele tulevad Augsburgi kooli õpilased.

Projektis osalenud õpetajad Ene Kärg ja Anneli Arike ning juhtkonna liikmed Aigi Sikkal, Airi Pütsep ja Kaidi Oja jäid töövarjutamisega väga rahule. Projekti rahastab Euroopa Liit.

Kaidi Oja Parksepa Keskkooli töövarjutajate nimel

ÕUESÕPPEKLASSI AVAMISPIDU

Möödunud reedel avasime teisel suurel vahetunnil õpilaste ja külalistega avara õuesõppeklassi.

Meid oli tervitama tulnud Võru valla esindus, tänu kellele klass valmida sai, ehitaja Jan Ehitus OÜ, kelle töö oli kiire ja kvaliteetne, idee autor Ene Veberson. Projekteerija oli kooli vilistlane Anti Eelmets.

SUUR TÄNU KÕIGILE!

Klass sai avatud hoogsa ja rõõmsa tantsuga, 3.a kl tüdrukud lugesid lustaka kevadluuletuse.

Heaperemehelikku kasutamist ja mõnusaid tunde õues!

Vabariiklik matemaatikavõistlus Nuputa 


13. mail saavutas meie kooli 5.-6. kl meeskond vabariiklikul Nuputa võistlusel III koha. Supernuputajateks olid: Roland Käär (6. kl), Kerdo Murde (6. kl), Liis Kärbla (5.a) ja Kaspar Jaaska (5.b). Üritus toimus Tamsalu Gümnaasiumis ja võistlustules oli 35 võistkonda. 


Õpetaja Ülle Noppel

Turvalisus internetis

5. mail külastas kooli abipolitseinik Kersti Vill, kes rääkis veebis varitsevatest ohtudest ning sellest, kuidas ennast erinevate veebiohtude eest kaitsta. 

3. ja 4. klassi õpilastele tutvustati internetis valitsevaid ohte ning jagati nõuandeid, kuidas võrgus olles turvaliselt käituda. Abipolitseinik rääkis, et internetis võib leiduda kurjategijaid, kes püüavad teiste inimeste andmeid varastada või välja pressida erinevat tüüpi teavet või käitumist.

Samuti soovitas ta õpilastel järgida mõningaid lihtsaid turvalisusnõudeid, nagu tugevate paroolide kasutamine ja oma isiklike andmete, piltide, videote jagamise vältimine võõraste inimestega. Juttu oli ka sellest, et paljudes keskkondades ei tohiks alla 13-aastastel üldse kontosid ollagi.

Abipolitseinik rõhutas, et kui õpilane tunneb end internetis kiusatuna või ohustatuna, peaks ta esmalt püüdma lõpetada kahjuliku käitumise või suhtlemise. Näiteks võib ta kiusaja blokeerida või raporteerida temast. Väga oluline on aga see, et õpilane julgeks sellisest olukorrast rääkida usaldusväärse täiskasvanuga (ema, isa, õpetaja, veebipolitseinik).

2. klassi tegemised

Reedel, 14. mail 2023 oli teisel klassil ohutusalane õppepäev. Külas olid meie kooli vilistlased Kaisa Niilo ja Martin Hinn Päästeametist ning Tõnis Kattai Tõnni Autokoolist. Kaisa tuletas meile meelde, kuidas käituda, et vältida tuleõnnetusi ning mida peab kindlasti teadma, kui õnnetus on siiski juhtunud. Martin tutvustas päästjate tööd ja näitas päästjate varustust. Tõnis rääkis liiklusohutusest. Alanud jalgrattahooajal on eriti oluline meeles pidada, millised nõuded kehtivad jalgrattale ja ratturile. 

Tunnid olid väga huvitavad ja õpetlikud ning saime vastused paljudele oma küsimustele.

Aitäh Kaisa, Martin ja Tõnis. 

Esmaspäeval, 17. mail 2023 olime ise külalisteks Karula rahvuspargi külastuskeskuses. Programmi „Elamise viis Karulas” raames saime ülevaate Eesti kõige väiksema ja künklikuma rahvuspargi looduse eripärast. Kuidas selles piirkonnas  on elatud ajast aega kooskõlas loodusega, saime teada erinevate tegevuste kaudu – kultuuripärandi bingo, käsikiviga jahvatamine aidas, puude, põõsaste ning ravimtaimede tundmaõppimine matkarajal Ähijärve ääres. Kuulasime kohalikke muistendeid ja arutasime, mida kõike pakub meile mets. Selgus, et eelmiste põlvede teadmised on väga väärtuslikud tänapäevalgi.

Õpilaste Teadusfestival 2023

Eelmisel nädalal, 11. ja 12. aprillil 2023 toimus ERM-is õpilaste teadusfestival. Parksepa Keskkoolist osalesid seal oma uurimistööga 6. klassi tüdrukud Helena Karu, Laura Potter ja Hannelora Asi uurimistööga “Kas sa suudad seda teksti lugeda?” ning Merili Tasso ja Natali Kulaga uurimistööga “Teismeliste riiete ingliskeelsed disainid”.

Festival koosnes töötubadest, lavaprogrammidest ja uurimistööde tutvustamisest. Meie vanuserühmas oli 16 uurimistööd.

Esimesel päeval tutvustasime oma uurimistöid kella 1017 ehk kokku seitse tundi. Teine päev oli algklasside jaoks lühem - töid tutvustati kella 913. Saime ka ise festivalialal ringi käia ja teiste töödega tutvuda ning tasuta ERM-i näituseid külastada.

Meie kahjuks töötubadesse ei jõudnud, kuid käisime päris mitmeid lavaprogramme vaatamas, millest kõige lemmikum oli “Kuidas hoida eesti keelt YouTube’ i teadust populariseerivate videote abil?”, mida kandsid ette paljudele õpilastele tuntud videoõpsid Kristo Siig, Kadri Mettis ja Ott Maidre.

Esimese päeva lõpus oli ka algklasside uurimistööde autasustamine, kus saime Teaduskeskus AHHAA eriauhinna. 

Kokkuvõttes jäime festivaliga rahule ja saime palju uusi teadmisi. Uurimistööde tegemine oli oma aega väärt!

Laura Potter

ETLUSVÕISTLUS "ELLEN NIIDUGA MIDRIMAAL"

Võrumaa Keskraamatukogu lasteosakonnas toimus 12. aprillil 2023 etlusvõistluse "Ellen Niiduga Midrimaal" Võru maakonna eelvoor.

1.6. klasside etlejad Kääpa Põhikoolist, Parksepa Keskkoolist, Võru Kreutzwaldi Koolist, Võru Kesklinna Koolist ja Vastseliina Gümnaasiumist.

Võistlusel tuli peast esitada kaks luuletust, millest üks oli valitud Ellen Niidu ja teine Eesti lastekirjanike luuleloomingust.

Parksepa Keskkooli esindasid 3.a klassi õpilased ANNALIISA PISARENKO ja KRETEL RAUDSEPP.

Annaliisa luges Ellen Niidu luuletuse „Tüdrukud ja poisid“ ning Contra luuletuse „Esimesena kooli“.

Kretel esitas Ellen Niidu luuletuse „Suur õde“ ja Aapo Ilvese luuletuse „Isa sokk on ufonaut“.

Nooremas vanuserühmas saavutas Kretel laureaaditiitli, kokku anti välja kaks laureaaditiitit.

Täname Annaliisat ja Kretelit eduka osalemise eest!

Õpilasi valmistasid võistluseks ette Maili Toom, Elina Bogomolova ja Ruth Toots.

Palju-palju õnne!

Noorte tantsupidu "Sillad"

Hing heliseb ja rõõm on suur, sest Parksepa Keskkooli tantsurühmad ja võimlemisrühm on pääsenud XIII noorte tantsupeole "Sillad".

Juhendajad õpetaja Helle Liloson ja Airi Pütsep.

Aitäh õpetajad Maili Toom ja Ene Kärg, kes meie teel tantsupeole headeks haldjateks olete olnud!

Suur tänu lapsevanemad, et noori toetate!

PALJU-PALJU ÕNNE MEILE KÕIGILE!

Õpilasfirma VALGUS õppekäik äri- ja teaduslinnakusse Tehnopol.


Neljapäeval, 30. märtsil 2023 osalesid meie kooli õpilasfirma VALGUS liikmed Christjan Truija, Andero Kahar, Christofer Hirs ja Sander Meeliste Võru maakonna koolitusprogrammi Ideefaktor lõppüritusel, mis toimus Tallinnas Tehnopol Startup Inkubaatoris. Pooleaastane koolitusprogramm koosnes  viiest seminarist. See oli suurepärane võimalus, et oma äriideed testida ja arendada niimoodi, et sellest kasvaks välja päris oma ettevõtte. Koolitusprogrammis Ideefaktor osales kuus Kagu-Eesti õpilasfirmat.


Õpilasfirma VALGUS juhendaja Helje Jaarma

Tooliteatri päev

29. märtsil 2023 toimus Võru Keskraamatukogu lasteosakonnas 17. korda Tooliteatri päev etlusvõistlus Võru maakonna 5.9. klasside õpilastele. Loeti ette eesti lastekirjanduse selle aasta juubilaride jutte ja luuletusi. Kokku esines 23 õpilast kuuest koolist. Esmalt sai kuulda kodus ette valmistatud proosapala. Teisena tuli ette lugeda luuletus, mis anti kätte võistluse käigus. 

Parksepa Keskkooli esindasid 6. klassi õpilased Laura Potter ja Kerdo Murde.

Kerdo luges katkendi „Unenäod lähevad täide. Vähemalt osaliselt“ Asta Kassi raamatust „Pahupidi puhkus“. Luuletuseks sattus Ellen Niidu „Tõsised küsimused“.

Laura proosapalaks oli „Pille-Riini pildinäitus“ Ellen Niidu raamatust „Pille-Riini lood“. Ka luuletuse „Kleit jäi väikseks“ autoriks oli Ellen Niit.

Sel korral väljus võistluselt laureaadi tiitliga Kerdo Murde.

Suured tänud Laurale ja Kerdole, kes ise avaldasid soovi võistlusel osaleda!

Võõrkeelte nädal Parksepa Keskkoolis 27.31. märtsini 2023

Sel nädalal pöörasime natuke rohkem tähelepanu võõrkeeltele meie ümber. Nädala jooksul sai leida koolimaja pealt QR-koodidega varustatud pilte, mida skannides ilmus küsimus ja vastusevariandid, nii et sai panna proovile oma teadmisi inglise, saksa ja ukraina keelte, vaatamisväärsuste ning faktide kohta. 

Lisaks toimus kolmapäeval inglise keele viktoriin ja reedel saksa keele viktoriin. Tore oli näha, et õpilased tulid oma teadmisi ja nupukust proovile panema. 

Raamatukogust saksa keele viktoriini koopiaid otsides oli ka tore vastavakeelne sildike. Hiljem sai juba ka teises keeles sildi lisaks ;) 

Thank you! Danke schön! Дякую тобі!

Matemaatikavõistlus NUPUTA

KIIDAME!

Meie kooli võistkond koosseisus LIIS KÄRBLA (5.a), KASPAR JAASKA (5.b), ROLAND KÄÄR (6. kl) ja KERDO MURDE (6. kl) saavutasid 30. märtsil 2023 matemaatikavõistluse Nuputa piirkonnavoorus 5.6. klassi vanuseastmes I KOHA.

Maikuus ootab võistkonda ees osalemine üleriigilsel võistlusel.

Õpilaste juhendaja on õpetaja ÜLLE NOPPEL.

PALJU ÕNNE!

Üleriigiline luulekonkurss “Meie Eestimaa” 

KIIDAME!

Meie kooli 6. klassi õpilane ROMEK NIILO saavutas üleriigilisel luulekonkursil "Meie Eestimaa" 7. koha!

Juhendaja õpetaja ENE KÄRG.

Rannu Kooli korraldatud 3.–9. klassi õpilastele mõeldud üleriigiline omaloominguline luulekonkurss “Meie Eestimaa” toimus 1. novembrist 2022 – 31. jaanuarini 2023. Konkursi alateemaks oli “Kuulsad eestlased” ja luulevormiks clerihew

Konkursist võtsid osa 98 kooli õpilased ja juhendajaid oli kokku 141. 

Konkursile laekus 941 luuletust, millest nõuetele vastas 830. 

1.3. koha saanud õpilased ja nende juhendajad saavad tänukirjad ning auhinnad. Auhinnad on välja pannud kirjastused Koolibri, Helios, Toledo, Tammerraamat ja Varrak.

 4.–7. koha saanud õpilased ja nende juhendajad saavad elektroonilised tänukirjad. Parimad tööd avaldatakse ajakirjas Hea Laps. 

Žüriisse kuulusid: kirjanik ja ajakirja Hea Laps peatoimetaja Kätlin Vainola, kirjanik Kristina Ruder, Elva Gümnaasiumi eesti keele õpetaja Tiina Õunapuu, Rannu Kooli õppealajuhataja Helle Kiik, Elva Gümnaasiumi logopeed Eve Vaigu, Rannu Kooli klassiõpetaja Küllike Ots, Elva valla haridusspetsialist Auli Mäesalu ja Elva valla noorsootööspetsialist Sirle Lüüs.

METSAMUINASJUTULINE BALL

On suur rõõm tõdeda, et noored tahavad ja oskavad teha suuri tegusid. Noorus ei ole hukas!

Möödunud reedel toimus Parksepa Keskkooli noorte korraldatud  Võrumaa gümnasistide kevadball, mis osutus äärmiselt populaarseks. 

On imetlusväärne, et noored ise korraldasid suursündmuse: algatasid idee, kirjutasid projekti, suhtlesid esinejate ja sponsoritega jne.

Aastaid tagasi arutlesime õpetajatega, kes toona olid balli eestvedajad, et küll oleks tore kui eeskuju on nakkav ja ühel päeval tulevikus teevad balli otsast lõpuni noored ise. See tulevik, millest tänaseks päevaks on saanud juba minevik, jõudiski kätte sel aastal, eelmisel reedel Parksepa Keskkoolis.

Kiidame teid tublid noored: Marta Kaiv, Nele Jõgeva, Meribel Meitern, Lisette Heitur, David Aništšenko, Grete Liis Laats, Karolin Porman, Kevin Variksaar, Kärolain Kindsiveer, Liana Parmask, Mia Külaviir, Robert Runtal ja Susanna Mahnatšov.

Noorte mentor Emil Aništšenko.

Uute suurte tegudeni!

Õpilasvõistlus "Derby autode võidusõit"

21. veebruaril 2023 osalesid kaks 6. klassi noormeest Tallinnas üle-eestilisel õpilasvõistlusel "Derby autode võidusõit". II kooliastme arvestuses saavutas Braian Tsirk IV koha ja  Kerdo Murde VIII koha. Kerdo omavalmistatud autot pärjati ka disainiauhinnaga.

Õpetaja Kaido Kaas

3D printimise väljakutse võitmine

TÜ Tehnoloogiainstituut korraldas EIT Manufacturing AM Healthy projekti raames 1. ja 2. kooliastme õpetajatele ja nende õpilastele võistluse „3D printimise väljakutse: mõelge jätkusuutlikult!“. Selleks tuli mõelda oma koolis, klassis või kodus olevatele asjadele, mida saaks 3D printimise abil paremaks muuta. Võis mõelda välja abivahendi puuetega inimestele, leiutada uus ja mugavam riidenagi või omanäoline mobiilihoidja. Lasta lihtsalt loovusel lennata. Samast väljakutsest võtsid lisaks Eesti koolidele osa Iirimaa ja Prantsusmaa koolid.

Esmalt tuli leida idee ja teha valmis prototüüp. Edasi luua Tinkercadis või mõnes muus 3D modelleerimise programmis mudel ja see 3D printeris välja printida. Võistlusele tuli esitada mudeli fail ja kuni 3-minutiline video töö käigust. Auhinnaks oli 3D printer.

Väljakutse tundus eriti põnev, kuna olime ka varem 3D modelleerimise ja printimisega kokku puutunud. Eriti usinasti hakkasid tegutsema 6. klassi õpilased Kerdo Murde ja Romek Niilo. Nende idee tundus igati teostamist väärt. Mida siis teostama asuti? Idee, teha tahvli külge tarvikute hoidik, sündis reaalsest vajadusest. Kuna tahvli all olev kriidi ja lapi hoidmise serv on kitsas, siis kukuvad sinna pandud esemed pidevalt maha. Nii see hoidik valmis saigi. Nüüd on sealses hoidikus lisaks kriitidele veel magnetid ja pastakad/pliiatsid.

Kõige raskemaks osutus selgitava video tegemine. Küll oli keegi tegijatest võistlusel või polnud lihtsalt vaimu peal. Kuid valmis see video lõpuks sai.

30. jaanuaril 2023 toimus Zoomi kaudu võistluse kokkuvõte ja autasustamine. Kokku saadeti võistlusele 39 tööd. Selgus, et Kerdo ja Romeki disainitud „Kukkumisvaba hoidik“ saavutas 1. koha ning sai auhinnaks Zortrax M200+ printeri. Seda küll mitte isiklikult, vaid koolile. 1. koha saavutamisega kaasnes veel see, et osalesime 3. veebruaril Zoomi vahendusel 3D printimise väljakutse rahvusvahelisel kokkuvõtte tegemisel. Kohtusime Iiri- ja Prantsusmaa parimad tööd esitanud koolidega. Videokohtumist juhtis Eestist Ramon Rantsus, kes oli projekti korraldaja. Ülekande vahendusel nägime ka teiste riikide võidutööde videosid. Loodud olid uued huvitavad kabenupud, võtmete hoidja, värvide segamise alus koos veetopsiga, söögipulkade hoidja. Meie tehtud töö videot saab näha siit.

Auhinnaprinterid pani välja 3DKoda OÜ. Kui võidust saime teada 30. jaanuaril, siis juba 8. veebruari hommikul oli 3D printer koolimajas. Järgmisel päeval sai printer seadistatud ja esimene printiminegi tehtud. Suur tänu auhinna väljapanijale!

Kiitus Kerdole ja Romekile, kes võtsid sellest väljakutsest osa, sest ainult tänu nende tehtule sai Parksepa Keskkool endale teise 3D printeri. 

Ene Kärg

8. veebruaril 2023 kogunesid Võru maakonna 8 lastekoori Võru Kandlesse, kus toimus noorte laulu- ja tantsupeo "Püha on maa" esimene eelproov

Ka meie lastekoor laulis Kandle saali helisema. Aitäh muusikaõpetaja Endlale!

Jaanuari viimasel päeval toimus  XIII noorte laulu- ja tantsupeo poistekooride I eelproov Võru Kreutzwaldi koolis.

Koore juhendasid poistekooride liigijuhid Mariliis Kreintaal ja Kuldar Schüts.

Ühiselt laulsid viis Võru maakonna poistekoori, nende hulgas Parksepa keskkooli poistekoor, keda juhendab õpetaja Endla Kersman.

XIII noorte tantsupeo "Sillad" I ülevaatus

Koolimaja oli täna tantsu ja pidulikkust täis - toimus 5. ja 6. kl segarühma I ettetantsimine. 

Meil olid külas liigijuhendajad Ingrid Jasmin ja Karel Vähi.

Aitäh sulle, armas tantsija! Olid tubli ja särasilmne!

Juhendaja Airi

Fotod: Maili Toom ja Airi Pütsep

Eile näitas meie kooli tubli 2.3. kl tantsurühm Võru Kesklinna Koolis liigijuhendajatele, mis ta õppinud on ja kui kaugele jõudnud.

Suur tänu juhendaja Helle Liloson!

Fotod: Anneli Ilves

Kunstinäitus

 Juba mõnda aega võib Võru vallamaja esimese ja teise korruse seintel märgata uut Parksepa keskkooli 11. ja 12. klasside õpilaste kunstinäitust "Noorte peegeldused ehk kas meie autoportree on ikka enda portree?"

Näituse kuraator on Parksepa keskkooli 12.a klassi õpilane Marta Kaiv.

Näitust saab uudistada Võru vallamajas tööpäevadel kella 8.0016.30-ni.

Fotol vasakult on Miia Haak, Laura Potter, Otto Simon Süving, Helena Karu. Pildilt puudub Braian Tsirk. Foto autor Ene Kärg.

Kõnevõistlus „Püha on maa“

XIII noorte laulu- ja tantsupeo korraldustoimkond kutsus noori vanuses 7 kuni 27 eluaastat kirjutama eestikeelset kõnet teemal „Püha on maa“, mis on sel suvel toimuva peo juhtmõte.

Kokku laekus võistlusele 112 kõnet, mida lugesid suure huviga žürii ning XIII noorte laulu- ja tantsupeo kunstiline toimkond. Välja valiti 30 tööd, mille autorid kutsuti Tallinnasse MUBA suurde kammersaali oma kõnet ette lugema.

Parksepa Keskkoolist saadeti võistlusele viis 6. klassi õpilase tööd. Nendest kahel paluti oma kõne ette kanda. Lisaks kõne esitajatele olid kõnevõistluse lõpugalale kutsutud kõik kõnede kirjutajad.

29. jaanuaril 2023 esitasid galal oma kõne Laura Potter ja Otto Simon Süving. Oli suur au kuulata noorte inimeste sügavaid ja pühalikke mõtteid teemal „Püha on maa“. Kust tulevad noortele üllad ja sügavad mõtted? Arvan, et selleks on kodu ja keskkond, kus nad kasvavad. Neil lastel on olnud võimalus kasvada looduskaunis paigas, mida nende vanemad on pidanud pühaks. Aitäh, armsad vanemad, et kasvatate lapsi, kes austavad meie kodupaika!

Eesti kirjanduse päev

Parksepa keskkoolis tähistati eesti kirjanduse päeva, Anton Hansen Tammsaare 145. sünniaastapäeva luule- ja kooslugemise talgutega.

Eesti Lastekirjanduse Keskus ja Soome Tuglase Selts kutsusid sel päeval kõiki üle maailma koos head eesti lastekirjandust lugema. Kooslugemiseks oli välja valitud Andrus Kivirähki raamatust „Sirli, Siim ja saladused” 25. peatükk. Meie kooli 1.3. klasside õpilased võtsid  kooslugemisest osa, loeti ka vene keeles. Kõige väiksematel oli võimalus lugu kuulata helifailina. 

4.6. klasside õpilased lugesid eesti lastekirjanike luulet peeglisaalis, väikses saalis, aula ees.

30. jaanuaril loeti raamatukogus eesti kirjanike luulet. Pidulikes raamatukogutundides räägiti eesti keele püsimajäämisest ja eesti kirjanduse tähtsusest. 7. ja 10.b klassi õpilased esitasid luulet Doris Kareva poolt koostatud isamaalise luule kogumikust „Eesti tunne”. Õpetaja Leiu Sulg  tutvustas õpilastele A. H. Tammsaare loomingut ja deklameeris Ilmi Kolla luuletust „Nukrad hetked”. Raamatukogujuhataja  tutvustas vilistlaste  luulekogumikke - Helin Villa „Väike väle lepatriinu”,  Weronica (Veronika Mitting) „Olen olematu” ja Inga Raitari audiodigitaalset luulekogu „Öö poole”.

10.a, 11. ja 12.b klassi õpilaste esituses kõlas luulet nii eesti klassikutelt kui ka uuema aja autoritelt. Õpetaja Urve Kaseleht ilmestas tundi lugudega A. H. Tammsaare elust.

Õpetaja Merit Süvingu kunstiõpetuse tundides kuulasid 10.b, 11., 4., 9., ja 5.a kl õpilased  A. H.   Tammsaare minatuuri "Poiss ja liblik". Seejärel mõtestasid õpilased kuulatud lugu ja tegid jutule illustratsiooni. Näitust neist saab näha esimesel korrusel aula ees.

Eesti kirjanduse nädalal käisid raamatukogus luulet lugemas ka kolmandate klasside õpilased.

Täname kõiki õpilasi, klassijuhatajaid ja õpetajaid, kes aitasid kaasa esmakordselt toimunud eesti kirjanduse päeva tähistamisele.

Ruth Toots

Pildil vasakult Ott, Laura, õpetaja Endla, Braian ja Rasmus

Koolirock 2022

Oleme bänd Kroks: Ott, Laura, Braian ja Rasmus. Basskitarrist Ott, klahvpillimängija Laura ja laulja Braian õpivad 6. klassis ja trummar Rasmus on 7. klassi õpilane. Me oleme Parksepa Keskkooli parim, ühtlasi ka ainuke bänd. Meie tiim sai alguse eelmise aasta Parksepa Keskkooli Vabalavast, mille jaoks õppisime selgeks Smilersi laulu "Tee, mis sa tahad". Motivatsiooni andis juurde sealt saadud väga hea emotsioon, publiku soe vastuvõtt ja suur vaimustus. Lisaks sellele õpetajate ja koolitöötajate innustav ning toetav tagasiside. Sellest ajast peale teeme bändiproove igal nädalal, et ennast tulevasteks esinemisteks võimalikult hästi ette valmistada. Proovides saab meil palju nalja, aga põhiline on see, et lood saavad selgeks. Meie juhendaja on põhikooli muusikaõpetaja Endla Kersman.

Käisime 9. detsembril 2023 bändiga üleriigilisel koolibändide võistumängimisel "Koolirock 2022", mis toimus Kose kultuurimajas Harjumaal. Väga vinge oli. 

Natuke sündmusest lähemalt: kui me kohale jõudsime (umbes kell 14), anti meile artisti kaelakaardid, et oleks võimalus nautida esineja hüvesid: käia kohalikus tervisekeskuses ujumas, saunas jne. Meile näidati ka ära, kus asub saal, backstage, vetsud jne. Meie lavaproov algas kell 14.40, seega oli meil natuke vaba aega, et ka teiste proove kuulata. Lisaks meile esines 12 bändi. Kuuldes teiste proove, saime aru, et konkurents on tugev. Meie peaproov sujus hästi, aega selleks anti 20 minutit. Pärast proovi jäime esinemist ootama.

Esinesime neljandana pärast Jõhvi Gümnaasiumi bändi Accident. Enne lavale minekut oli kõigil närv sees, aga kui hakkasime enda lugusid, milleks olid “Pärlipüüdja” ja “Kikilips” mängima, oli närv kadunud. Üllatas see, kuidas meile hakati kohe esimesest loost alates kaasa plaksutama. 

Pärast esinemist läksime kõik koos kohalikku pitsakohvikusse einetama. Pitsad söödud, läksime tagasi autasustamisele. Enne autasustamist esines veel bänd KULO.

Autasustamisel saime tänukirjad ja šokolaadi ning meie klahvpillimängija Laurat autasustati klahvpilli eripreemiaga. Žürii ütles veel, et meile oleks võinud veel seitse eripreemiat anda. Sündmus oli korraldatud väga hästi: info liikus, koht sobis sündmuse korraldamiseks, esinejate eest kanti hästi hoolt ja tehnika, mis seal oli, sobis meile. 

Aitäh trummar Rasmuse perele meid transportimast ja põhikooli muusikaõpetaja Endlale meid juhendamast. Jääme ootama uusi põnevaid väljakutseid! 


Õppekäik Räpina Aianduskooli

Neljapäeval, 15. detsembril 2022 toimus Parksepa Keskkooli 8. klassi õppekäik Räpina Aianduskooli, kus osaleti programmis "Mikromatk õite ja viljade maailma". Õpilased vaatasid mikroskoobi all mitmesuguste õite ehitust ja õppisid praktilise töö käigus tundma viljatüüpe ja seemneid. Tuttavaks saadi ka Räpina aianduskooli erialadega, kuhu tulevikus on võimalik õppima asuda.

Seejärel külastati Räpina loomemaja, kus igaüks sai klaasimaali õpitoas endale kruusi kujundada.

Anneli Tambets

Õppekäik Toomkirikusse

Reedel, 9. detsembril 2022 toimus 8. klassi õppekäik Tallinnasse. Külastati Tallinna Toomkirikut, kus õpilased said põhjaliku ülevaate kiriku ajaloost.

Seejärel suunduti Bastionikäikudesse, kus giid tutvustas ehitise värvikat ajalugu ja pärast seda söödi ühiselt pidulikku lõunasööki Tallinna vanalinna südames asuvas restoranis Peppersack. Õppekäik lõppes Tallinna jõuluturu nautimisega.

Foto on pärit Eesti teadusagentuuri lehelt.

Leiutajapreemia

6. detsembril 2022 autasustati Tallinnas PROTO avastustehases õpilasleiutajate riikliku konkursi parimaid. Konkursil osales 508 noort leiutajat 396 ideega.

Parksepa Keskkoolist oli Tallinnasse kutsutud 6. klassi õpilane Laura Potter, kes pidi kohapeal tutvustama oma leiutist, milleks oli „Närve säilitav kätekuivatuspaber“. Leiutis tõi Laurale 2. kooliastme kategoorias III preemia. Riikliku preemia andis üle Eesti president Alar Karis.


ProgeTiigri tulevikutegijad 2022

ProgeTiiger sai 10-aastaseks. Oma sünnipäeva tähistamiseks kutsuti lapsi lasteaiast kuni gümnaasiumini looma Scratchis animatsioone ja mänge. Scratch on üks maailma suurim lastele mõeldud programmeerimise keskkond lihtsa visuaalse programmeerimiskeelega. 

Parksepa Keskkooli 4. ja 6. klassi õpilased tegid animatsioone arvuti- ja kirjanduse tundides. Kokku valmis 13. novembriks kümme võistlusvalmis animatsiooni.

Võistlusele laekus 89 tööd, millest II kooliastmes oli 23. Seega peaaegu pooled II kooliastme töödest olid Parksepa õpilaste tehtud. Auhindugi jagus meie õpilastele. Ekspertidest koosnev žürii hindas tööde tingimustele vastavust, loovust, originaalsust ja tehnilist teostust ning esitatud animatsiooni või mängu lõpptulemuse kvaliteeti ja visuaali. 

II kooliastme kolme parema hulka tuli 6. klassi õpilase Braian Tsirgu animatsioon https://scratch.mit.edu/projects/740713304/. Auhinnaks oli Sphero minirobot ja ProgeTiigri joogipudel. Kõigi osalejate vahel loositi samuti auhindu välja. ProgeTiigri meenetekomplekti võitis Ott Keerutaja, kelle animatsiooni saab vaadata siit https://scratch.mit.edu/projects/741768563/ 

Meie õpilaste võistlusele saadetud animatsioone saab näha siit:

Scratchis animatsiooni loomine oli ainult üks osa ProgeTiigri tulevikutegijate üritusest. Õpilastega sai arvutis joonistatud, roboteid programmeeritud ja 3D mudeleid tehtud. Kõigi üritusel osalenud koolide vahel loositi välja auhindu. Parksepa koolile naeratas loosiõnn ja saime kingituseks kaks programmeeritavat Intelino Nutirongi.

Suured tänud õpilastele, kes võtavad huviga osa arvutialastest võistlustest!


Noorte puhkpillimängijate talvelaager

Möödunud nädalavahetusel toimus Võrumaa Vaskpilliühingu eestvedamisel traditsiooniline noorte puhkpillimängijate talilaager Navi Seltsimajas. 

Seekordses laagris lihvisid oma mänguoskust Tartu 1. muusikakooli, Vastseliina muusikakooli ja Parksepa Keskkooli puhkpilliringi õpilased. 

Laager lõppes advendikontserdiga, kus astus üles kogu Eestis ainulaadne väikeste tüdrukute metsasarvesekstett. Seksteti kuuest mängijast neli: Triin, Anne-Liina, Anette ja Britta-Mirelle õpivad pillimängu meie kooli puhkpilliringis Kristiina Luige juhendamisel.

Edu noortele muusikutele edaspidiseks!

2. klass tähistas meestepäeva Tõikamäel

Esmaspäeval, 21. novembril 2022 avanes 2. klassi õpilastel võimalus külastada Otepää kõrgustikul Pilkuse külas Tõikamäel asuvat Eesti õhuväe õhuseiredivisjoni radarijaama.

Teooriatunnis saime vastused küsimustele: "Mis on ja mida teeb õhuvägi?", "Mis on ja mida teeb õhuseiredivisjon?", "Mis on ja mida teeb radarpost?". Pilt hetkel õhus olevatest lennukitest tundus esialgu uskumatu. 

Järgnes ringkäik radarpostil. Seejärel tutvusime masinate ja varustuse ning relvastusega. Soovijatel oli võimalus Airsoft püstoliga laskmisel teravat silma proovida ning näidata jooksuharjutusel vastupidavust.

Laskeharjutuse võitsid Robin N. ja Deisi, kiiremad jooksjad olid Stefan ja Jette. Võitjatele olid auhinnad ja kõikidele külalistele meened. 

Külaskäik sai võimalikuks tänu meie kooli vilistlasele Oliver-Sanderi Luigele, kes on selle radarijaama operatiivohvitser.

Teadmuspäev Vastseliina Gümnaasiumis

Kas tead, mis on uudishimu?

See on himu kogeda või teada saada midagi uut. 

Neljapäeval, 17. novembril 2022 toimus Vastseliina Gümnaasiumis Võru maakonna 1.3. klasside õpilastele "Teadmuspäev". Teadmuspäeval osales kokku 54 õpilast Võru maakonna koolidest. Meie koolist osalesid Eliise Schenk, Jette Konts ja Eliise Marii Mikson.

Päev algas lauluga ja päeva tutvustusega. Samuti kuulasime ühiselt president Alar Karise tervitust uudishimupäeva puhul. 

Päeva jooksul said õpilased läbi käia viis töötuba: 

Päev oli lastele põnev.

UNESCO ühendkoolide võrgustik

Parksepa Keskkool on liitunud UNESCO ühendkoolide võrgustikuga. Töörühmaks on PKK Loodusring ja kontaktisikuks loodusringi juhendaja, Heidi Kukk. 

UNESCO ühendkoolide võrgustik (UNESCO Associated Schools Network ehk ASPnet) on rahvusvaheline võrgustik, mis sai alguse aastal 1953, et toetada inimestevahelist paremat läbisaamist ja rahu maailmas. UNESCO ühendkoolid hoiavad au sees UNESCO ja ÜRO põhikirjade keskseid väärtusi ja põhimõtteid.

2018. aastal kuulus võrgustikku üle 11 000 õppeasutuse 181 riigist. Ühendkoolid annavad oma tegevuste kaudu panuse parema ja jätkusuutlikuma maailma loomisele, viivad ellu uuenduslikke pilootprojekte ning mõistavad hariduses nelja õppimise eesmärgi olulisust: õppida teadma, tegema, olema ja üheskoos elama.

Suurt tähelepanu pööratakse kestlikku arengut toetavale haridusele ja maailmakodanikuharidusele. Kestlikku arengut toetava hariduse ja maailmakodanikuhariduse kohta loe UNESCO ERK veebis.

Õpirändel

Õpetaja Anneli Tambets ja haridustehnoloog Šeila Mündi osalesid 7.12. novembril 2022 Erasmus+ projekti “21. sajandi oskuste arendamine Parksepa Keskkoolis” raames õpirändel Hispaaniasse. Kursus "Discover the 7Cs: Learning for Life (and Work) in the 21st Century" toimus Barcelonas. Osalejate päevad olid täis loenguid, praktilisi tegevusi ja ka kultuurilisi elamusi. #Erasmus

TERE TULEMAST, AIGI SIKKAL -
PARKSEPA KESKKOOLI UUS JUHT!

Alates tänasest juhib Parksepa Keskkooli AIGI SIKKAL.

Koolipere ja Võru vallavalitsuse esindus võttis uue direktori hommikul aulas pidulikult vastu. Tõsi, paljud meist olid totaalselt muutunud, sest täna tähistati koolis ka Halloweeni.

Hiljem tervitas direktrissi ka õpilasesinduse juhatus: Nele, Robert ja Marta. Tore fakt on see, et Aigi esimene klassijuhataja oli Helle Liloson, kes hooga ja hoolsalt ka sel õppeaastal 1. klassi juhatab.

Helle on olnud esimene klassijuhataja ka Nelele, Robertile ja Martale.

PALJU ÕNNE, ÕPETAJA MERIT!

Õppeaasta alguses toimus Eesti Kunstikoolide Liidu konkurss „KUNST VS KONN“, mis oli suunatud kunstiõpetajatele. Sellel aastal oodati ülesandeid, mis tegeleksid keskkonna teadlikkusega kunstis, kutsuksid kaasa mõtlema ja oma rolli keskkonnas tunnetama/teadvustama.

Žürii valis 35 töö seast välja omad eelistused ja meie õpetaja Merit Süvingu tööd jõudisd nii esikolmikusse kui kümne parema sekka. Meriti kaasautoriks oli Tiina Suumann (Võru Kesklinna Kooli ja Võru Kunstikooli õpetaja).

Täpsem info tulemuste ja konkursi kohta on leitav sellelt lehelt:

https://kunstikoolid.ee/oppeulesannete-konkursi-kunst-vs-konn-tulemused-on-selgunud/

Ettelugemise võistlus

Oktoober on ettelugemise kuu ja 20. oktoobril tähitatakse Eestis alates 1994. aastast ettelugemise päeva. Meie koolis on traditsioon, et  kõik 4. klasside õpilased võtavad oktoobri alguses osa klassisisesest ettelugemise võistlusest. Sel aastal loeti üksteisele ette tänavuse juubilari Aino Perviku lugusid.  4. klassi parimate lugejatega:  Meriliis Hirs, Cristofer Paidre, Kenri Todurov, Marcus Küttis, Pärle Planken, Martin Timmi, Karmen Käär, Grettel Raudkett, Tuuli Jõgeva käidi lugemis- ja esinemisoskust lihvimas 1. - 3. klassides. Õpetajate abiga selgitati välja 4. klassi kaks parimat lugejat.

12. oktoobril 2022 toimus Võrumaa Keskraamatukogu lasteosakonnas 27. korda Võru maakonna koolide 4. klasside ettelugemise võistlus „Ühes väikeses Aino Perviku raamatus”.

Parksepa Keskkooli esindasid maakondlikul ettelugemise võistlusel Meriliis Hirs, kes luges raamatut „Sinivant kuulab unejuttu” ja Kenri Todurov luges raamatust „Paula ja Patrik” lugu „Paula ja Patrik kahekesi”. Kiidan mõlemat õpilast tubli esituse eest! Meriliisile andis raamatukoguhoidjatest koosnev žürii siira esituse eripreemia. Kenri sai tubli lugeja tänutähe.

Esimese koha sai maakondlikul ettelugemise võistlusel Võru Kreutzwaldi kooli õpilane, kes esindab Võru maakonda Eesti Lastekirjanduse Keskuses vabariiklikul finaalvõistlusel.

Loe ka võistlusega seonduvat ja vaata pildigaleriid Võrumaa Keskraamatukogu FB lehelt.

Ettelugemiskuu kestab. Lugege üksteisele ette nii kodus kui klassides!

Eesti Lastekirjanduse Keskuse lehelt võib leida järgmised soovitused, miks lapsele ette lugeda. 

Ettelugemine on lapse arengus hindamatu tähtsusega. Just siit saab alguse lapse kõne areng, kirjanduslik kasvamine ja laiem kultuurihuvi. Lisaks on ettelugemine tore ajaviide ja pakub ka täiskasvanutele võimaluse veeta kvaliteetaega ühes perega. 

Head ettelugemiskuu jätku!
Ruth Toots
raamatukogu juhataja

ÕPETAJATE PÄEVA TÄHISTAMINE

12.a klassi õpilased MARTA KAIV ja NELE JÕGEVA korraldasid koos meeskonnaga väga meeleoluka ja kauaks meelde jääva, intelligentselt lõbusa  õpetajate päeva. 

ÕPETAJAD TÄNAVAD TEID JA TEEVAD SUURE KUMMARDUSE!!!

Õpetajad olid tiimides ja täitsid huvitavaid ülesandeid: lavastati pilte, läbiti hoogsalt ja hasardiga teatevõistlus, püüti ära tunda totaalse muutuse läbinud kolleege, mängiti pesumasinat!

Päeva teise poole veetsime Parksepa Noortemajas, kus perenaine Kaisa meid rõõmuga vastu võttis. Paljudele meist oli see uue maja esimene visiit. Maja tundmaõppimiseks oli Kaisa koostanud põneva orienteerumismängu, et kõik sopid ikka korralikult selgeks saaksid. Viimast võtit puresid mitmed meeskonnad päris tükk aega.

Suur aitäh Sulle, KAISA, et meid vastu võtsid!

KOGU PÄEV OLI TÕELINE NAERUTERAAPIA!


Valgesoo matkapäev

Viimasel septembrikuu päeval sõitsid 1., 2. ning 3v. õpetajate Liia ja Helle ettevõtmisel Valgesoo maastikukaitsealale sealset uut matkarada uudistama. Kui 2. klassi õpilased on juba kogenud matkajad siis 1. kl jaoks oli paljudele esmakordne ühine matkapäev ja bussisõit.  Ilmaga vedas meil väga.

Muude metsas tähelepanu köitvate asjade kõrval uuriti mustikat ja pohla, söödavaid ja mittesöödavaid seeni, turbasammalt ning jõhvikaid sai lausa ise rabast korjata.  Paljudele esmakordne kogemus vetruval raba  pinnasel astuda ja mättalt marju suhu noppida. 

2. klassi õpilased uurisid raba põhjalikumalt, ise katsetades ja töölehte täites. Õppeklassiks oli peale madala raba  ka kõrgustesse tõusev vaatlustorn. 

Iga matka oodatuim osa on muidugi värskes õhus einestamine, Valgesoos on selle tarbeks ka väga õdus puhkeala ehitatud.  

2.klass Puiga seiklusrajal

Teisipäeval, 27.septembril otsustas 2. klass koolipäeva lõpetuseks natuke Puiga seiklusrajal turnida. See oli väga hea võimalus tähistada spordinädalat ja ära kasutada päikeselist sügisilma. 

Terves  kehas terve vaim!

Alustame aktiivselt spordinädalaga!

Avalöök toimub juba reedel - algas 31. rahvusvaheline Parksepa korvpalliturniir, mille raames toimub algklasside korvpalliturniir. Pärast lõunat osalevad 5., 6., 8. ja 9. klassi esindused Mesikäpa heategevusjooksul Võrus.

Nädalavahetusel jätkub Parksepa 31. rahvusvaheline korvpalliturniir.

Aktiivselt õue liikuma!

Kõrvitsad kasvasid kooli aias kompostihunnikul

Kooli aias on kompostihunnik, kuhu mitmeid aastaid on viidud taimseid jäänuseid kõdunema. Mõnel aastal oleme tervisenõukogu liikmetega sinna kevadel kõrvitsataimi istutanud. Nii ka sel aastal. Külma kevade tõttu toimus see alles 22. juunil.

Paar korda suve jooksul tahtsid taimekesed kastmist ja ülejäänud aja said nad Eestimaa kliimas ise tublilt hakkama. Kõrvits on väga tänuväärne taim, mida toiduks kasvatada, nõuab vähe tööd ja annab hulga saaki.

Septembris enne öökülmasid aitasid 6. klassi õpilased saagi ära koristada, kokku oli 10 kõrvitsat kogukaaluga 40,3 kg. Toit nagu maast leitud! 

Sellest materjalist saab tervele kooliperele maitsva supi!


Suur tänu kõigile, kes kaasa aitasid!

 Tiina Asi ja Heidi Kukk

Ajaloo-ja seiklusringi tegemistest

13. septembril tõestasid Parksepa Keskkooli õpilased taas, et ei külm vesi ega ilm heiduta neid seiklemast Võhandu jõe külmadel vetel. Koos läbiti kaunis ja tihti ka ohtlik rada. Paraku nõudis jõgi ka ohvri ühe ümberläinud kanuu ja tema meeskonna kujul. Siiski lõpetati koos ja uus soov südames korrata kogetut emotsiooni. 

kanuumatk_ajalooring.mp4

Spordipäev

Reedel, 2. septembril toimus ülekooliline spordipäev. Päev algas ühise soojendusega, mida vedasid eest kehalise kasvatuse õpetajad Margus, Sirje ja Hille, seejärel  läbisid klassid kontrollpunkte ja moodustasid endast tähti, nii, et kokku sai sõna SPORDIPÄEV. Päeva lõpetuseks said kõik jahutava jäätise.